Az akácméz nektárját méheink a Nógrád megyei Bercel község környéki akácosokból gyűjtik természetes, vegyszermentes erdőkből. Igazi hungarikum, mert ilyen méhészeti szakértelemmel, ilyen minőségben sehol máshol nem tudják megtermelni a világon. Az akácméz magas gyümölcscukor-tartalma miatt a legkevésbé kristályosodó mézünk. Világos színe, akácvirág illata, és mellékíz nélküli aromája egyedivé teszi.
Napraforgóméz
A napraforgó júliusban virágzik, hatalmas táblákban. Nemcsak a szemnek gyönyörű látvány, a méhek is szeretik nektárját. A belőle készült méz aranyságra színű. Pár hét alatt kristályosodik. Süteményekbe is használják, finom ízt ad ki sütés során.
Repceméz
A repceméz nálunk az év első nagy mennyiségben előforduló méze. Nagyon gyorsan kristályosodó fajta - pörgetés után néhány óra alatt képes "megfagyni". Fehérre kristályosodik, finom kristályokkal.
A vegyes virágméz egy gyűjtőnév. Utalhat a patakok mentén vagy mezőkön több tucat virágfajtáról gyűjtött mézre, de fajtamézek is forgalomba kerülhetnek ilyen néven.
Mi vegyes virágmézként a szolidágómézet ajánljuk, amiben nagyrészt szolidágó található, de van benne számos más nektár is a virágokban bővelkedő balatonkörnyéki berkek egyikéből.
Lépesméz
A lépesméz volt az első emberi fogyasztású méhészeti termék. A méz új, tiszta, aranysárga viaszlépbe van bezárva, ahogy azt a méhek előállították és elraktározták - a daraboláson kívül emberi beavatkozáson nem megy keresztül. A lépesmézet az üvegből mi húsfogó favillával, óvatosan ki szoktuk halászni, majd fogyasztás előtt pl. fűtőtest mellé, vagy üvegestől melegvízbe téve, 30-40 Celsius fokra melegítve biztosítjuk a kellemes fogyasztás élményét - így nem lesz morzsás a viasz. Ezután a kis harapásnyi lépet megrágjuk, kinyomjuk belőle a mézet, majd nyelvünkkel gombócba gyúrva a viaszt vagy eltávolítjuk, vagy akár le is nyelhetjük. A lefedett lépesmézet akácvirágzás után vágjuk ki a keretekből. Az akácméz a legalkalmasabb erre a célra, mert sokáig folyékony marad, és az akácvirág utánozhatatlan illata árad belőle. Az általunk kínált lépesmézes üvegben minimum 80 gramm lépesméz található, ez 2 személynek ideális csemege az édestől való megcsömörlés nélkül.
Allergiások vigyázat! A méz alatt kevéske virágpor is lehet elraktározva!
Felejtse el a ragacsos "mézes sarkot" a konyhapulton! A 720 ml-es befőttesüveg kilyukasztott tetején levő mézpumpa megkönnyíti a mindennapokat - könnyedén, ragacsmentesen tudjuk kávénkba, teánkba nyomni a mézet. Megoldja az adagolás problémáját is: ha egyszer eltaláltuk az ízlésünknek megfelelő ízesítést, utána mindig ugyanannyit tudunk az italba tenni.
A MÉZPUMPA HASZNÁLATA
A mézpumpa segítségével a 720 ml-es befőttesüvegből mellécsorgás nélkül ki tudjuk nyerni a mézet.
A mézpumpa alkatrészei:
- 1 db. lyukasztott kupak
- 1 db. pumpa felsőrész
- 1 db. pumpa alsórész
- 1 db. gumicső
- 1 db. golyó
- 1 db. rugó
1. A pumpa felső (sárga) -és alsó (fehér) részét széttekerjük (vigyázni kell, hogy a golyó az alsó részben, és a rajta levő rugó ne essen ki).
2. A felső -és alsó részt a kupak lyukán keresztül összeillesztjük, és összecsavarjuk.
3. Az alsó részre ráillesztjük a gumicsövet, hogy az üveg alján levő mézet is elérje a pumpa.
4. A kész alkotást rátekerjük a befőttes üvegre.
5. A pumpát - első alkalommal - néhány percig kell nyomogatni.
Forrás: Mézfutár.hu